Helikon 1.

Helikon 1.
Típus: 
füstszűrős cigaretta
Kiszerelés: 
20 db
Ár: 
13,50 Ft
Gyártó: 
Egri Dohánygyár
Gyártási idő: 
1976. április 1-
Kátrány: 
20 mg
Nikotin: 
1 mg
Forrás: 
saját darab


A Hevesmegyei Népújság tudatta 1975. augusztus végén, – nem kis túlzással – hogy az egri gyárban elkészült az első „nikotinmentes” cigaretta. Ez nem igazán fedte a valóságot, a „nikotinszegény” kifejezés helyénvalóbb lett volna.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon mutatták be az új terméket, mely bolti forgalomba egyelőre még nem került.

1976 áprilisától már a trafikokban is kapható lett a Helikon, mely a későbbi idők harmadik legnépszerűbb hazai márkája lett, mivel egy teljesen új fogyasztói igényt tudott kielégíteni. Nem csupán alacsony nikotintartalmú dohányfajtákból készült, de 85 milliméteres hosszából 20 millimétert foglalt el a korábban még nem alkalmazott típusú, speciális füstszűrő. 10 forintos árával a közepes kategóriába tartozott, így a könnyebb cigarettákat keresők azonnal megkedvelték. Sikerét jól mutatja, hogy megkapta a Kiváló Áruk Fóruma elismerő emblémáját, csomagolása pedig a Hungaropack ’76 kiállítás különdíját nyerte.

A Helikon (Ἑλικών) amúgy egy görögországi hegység, a görög mitológiában a Múzsák lakhelye. Róla kapta nevét az 1765-ben létrehozott keszthelyi műemlékkönyvtár. Erdélyi Helikon néven jelent meg 1928–1944 között a romániai magyar írók és költők szabad munkaközösségének szépirodalmi és kritikai folyóirata, és ezt a nevet választotta egy 1982-ben alapított hazai könyvkiadó is.

A név szépirodalmi vonatkozásai miatt ez a cigaretta lett a közös nevező a legendás színésznő, Gobbi Hilda (1913–1988) két legnagyobb szenvedélye között: élete volt az irodalom és a színház, és gyakorlatilag sohasem volt látható a körülötte gomolygó füstfelleg nélkül. Közben… című önéletrajzi könyvében, amint az elveszített ismerősöket, barátokat sorolja, sok más mellett azt is fájlalja: „Miért nem teszi félre számomra a gyakran nem kapható Helikon cigarettát Rózsa néni, a trafikos?”