Reval

Reval
Típus: 
füstszűrő nélküli cigaretta
Kiszerelés: 
20 db
Gyártó: 
Badische Tabakmanufaktur, Lahr, West-Germany (olaszországi eladás)
Forrás: 
saját darab


Reval Észtország fővárosának, Tallinnnak a német neve. 1285-ben Reval Hansa város lett, 1346-1561-ig a Német Lovagrend tulajdona volt.

A márkát 1935-ben a Badische Tabakmanufaktur vezette be, majd rövid kihagyás után, 1949 decemberében ismét gyártani kezdték. Szlogenje: Echt im Tabak. Az 1990-es évekig népszerű maradt még a filter nélküli változata is. Csomagolása az idők során szinte semmit sem változott.

2016 májusában a Reemtsma Csoport bejelentette, hogy leállította a filteres Reval gyártását. A filter nélküli, puha csomagos változat azonban még mindig készül, és sodródohányként is kapható.

A Badische Tabakmanufaktur üzemet Jules Schaller 1871-ben alapította Strasbourgban. Közel ötven év elteltével, 1920-ban a gyárat áthelyezték Lahrba. Az 1930-as évek végén a strasbourgi bőripari vállalat tulajdonosai, az Adler és Oppenheimer családok megvették a Roth-Händle AG részvényeinek egyharmadát. Az akkori tőkeállomány alig érte el a 2 millió birodalmi márkát. A Deutsche Bank aktív közreműködésével a náci párt kiszorította a cégek többségében zsidó származású tulajdonosait.

1957-ben a Reemtsma lett a cég többségi tulajdonosa, majd 1985-től teljesen átvette a cég irányítását. A lahri üzemet 2007 márciusában bezárták, annak ellenére, hogy a 275 alkalmazottat foglalkoztató cég volt a dél-badeni dohánytermés egyik legfőbb felvásárlója volt.