Ganz-Mávag, Budapest 2.

Ganz-Mávag, Budapest 2.
Típus: 
füstszűrő nélküli
Kiszerelés: 
20 db
Ár: 
kereskedelmi forgalomban nem volt kapható
Gyártó: 
Lágymányosi Dohánygyár
Gyártási idő: 
~1959~1965.
Forrás: 
saját darab

 

A svájci származású Ganz Ábrahám 1845-ben indította be öntödéjében a munkát, s már a Lánchíd öntöttvas kereszttartóinak nagy részét is az ő vezetésével állították elő.

Az 1850-es években Ganz szabadalma alapján a Monarchia területére kiterjedően bevezette - először Európában - a vasúti kerekek kéregöntéses eljárását. A gyorsan fejlődő vállalat élére 1867-ben, Ganz halálakor Mechwart András került, aki 1899-ig a Ganz és Társa Rt. vezérigazgatója volt.

Mechwart öt telephelyes nagyvállalattá fejlesztette a céget, időközben megszerezte az Első Magyar Vagongyár Rt. Kőbányai úti gyárát, mely napjainkig a cég központi telephelye, s 1878-ban a budai Kacsa utcában egy villamossági műhelyt, majd osztályt hozott létre (a későbbiekben ebből jött létre az időlegesen önállósodott Ganz Villamossági Gyár a II. ker. Lövőház utcai telepen). 1874-től kezdték el gyártani a rövidesen világhírű Mechwart-féle gabonaőrlő hengerszéket. A századfordulón a Ganz volt Magyarország egyik legnagyobb, külföldön lévő gyáregységgel is rendelkező vállalata.