Camea

Camea
Típus: 
füstszűrős cigaretta
Kiszerelés: 
20 db
Ár: 
kereskedelmi forgalomban nem volt kapható
Gyártó: 
Magyar Dohányipar
Gyártási idő: 
1968.
Forrás: 
saját darab


Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat

Hutter József szappanfőző mester 1831-ben alapította Budapesten azt a gyárat, amely a mai Caola elődje. A Hutter-cég gyorsan fejlődött, elsőként vezették be a gyári mintaboltban való árusítást. A vállalkozás 1906-ban részvénytársasággá alakult. 1917-ben a Hutter Rt. megalapította az Elida Magyar Illatszer és Pipereszappan Rt-t.

Baeder Hermann, a hazai kozmetikai ipar másik szereplője külföldön tanult, majd 1908-ban Budapesten nyitotta meg illatszer-laboratóriumát. 1918-tól Baeder Illatszer Rt. néven működött. Nem sokkal később született meg a jól csengő új márkanév: Baeder kislányát Carolának hívták, de eleinte nem tudta helyesen kiejteni a saját nevét, csak azt mondogatta “Kaola”. Az ellágyult szívű apa róla nevezte el az új termékcsaládot, ezzel megszületett a Caola márkanév.

A fenti két híres céget az államosítás során vonták össze. 1961-ben létrejött az Illatszer és Kozmetikai Vállalat, amelybe számos további vegyipari céget olvasztottak be, többek között a BIP Budapesti Illatszer- és Pipereszappangyárgyárat is. A Caola mint fő márkanév a továbbiakban is megmaradt, de híres termékei voltak még a Baba, Gabi, Barbon és a Derby termékcsaládok is. Camea név alatt rúzsokat, kézápolót, parfümös szappant, arcszeszt és kölnivizet is gyártottak.