Kent 84 mm

Kent  84 mm
Típus: 
füstszűrős cigaretta
Kiszerelés: 
20 db
Gyártó: 
Lorillard, Luxemburg
Forgalmazó: 
Konsumtourist
Forrás: 
saját darab


Az 1952-ben bevezetett cigaretta nevét nem a dél-kelet angliai megyéről, hanem Herbert Kent-ről, a Lorillard cég egykori vezetőjéről kapta.

A Kent nagyjából pont akkor jelent meg a piacon, amikor a Reader's Digest közzétett egy cikksorozatot a dohányzás és a rák kapcsolatáról. A megijesztett fogyasztók örömmel próbálták ki az új, füstszűrővel ellátott Kent márkát, amely a reklámjában a "történelem legnagyobb egészségvédelmét" ígérte. A Kent eladásai az egekbe szöktek: az első négy évben 13 milliárd szál fogyott belőle.

Azonban 1952 márciusa és kb. 1956 májusa között a csodaként beharangozott Micronite filter nem csak krepp-papírból állt, hanem erősen rákkeltő kék azbesztet is tartalmazott a füst kátrányszármazékainak megkötésére. Felmerült a gyanú, hogy több súlyos megbetegedést is pont ez a filter okozott - tehát még azzal is jobban jártak volna a fogyasztók, ha megmaradnak a filter nélküli fajtáknál. Több per is indult a cég ellen, majd 1956 közepén szép csendben lecserélték a filter anyagát a veszélytelen cellulóz-acetát fajtára.

1977-ben a British-American Tobacco vásárolta meg az Egyesült Államokon kívüli márkajogokat.