Mentusz Károly - Mindennap kiállít

Műhelye olyan, mint egy raktár. Színes betűkkel teleírt paravánok, táblák, dobozok sokasága mindenütt. Középen hosszú asztal, rajta ezernyi papír, ecset, festék, meg ceruzával kihúzott vázlatok.A délutáni csendben új mintát tervez a "mester". Körszakállas arcát, szikár, magas termetét nem csak a dohánygyárban ismerik, hanem a megyeszékhelyen is sokan. Munkásságáról azonban tudnak az országban, pedig Pók Pál nem hivatásos művész, mégis mindennap kiállít. Tárgyai ugyan nem keretbe foglalt képek vagy szobrok, hanem cigarettadobozokra rajzolt grafikák.

 

Tizennyolc esztendeje dolgozik az Egri Dohánygyárban. Sok mindent csinált az évek során. Volt műszaki rajzoló, térképész és földmérő technikus. Az igazit azonban mégis a grafikában, az új vonalak és formák tervezésében lelte meg. Kisgyermek kora óta vonzza a rajzolás. Később aztán, amikor földmérő volt, a számokat hamar félretette. Táskájából a hivatalos papírok mellett mindig előkerült a rajzmappa, a ceruza, néhány ecset és festék. Megörökítette élményeit, mindazokat, melyeket egy-egy tájon látott, észrevett.- 1955 nyarán felvonulásra készültünk. Akkor éppen műszaki rajzoló voltam a gyárban. Egy táblát készítettünk. Annyira jól sikerült, hogy ezen felbuzdulva minden dekorációs munkával engem bíztak meg. Tulajdonképpen így kezdődött gyári grafikusi pályafutásom.
Pók Pál azonban ennél többet akart, valami újat, valami egyedit. Olyat, mellyel kevesen foglalkoznak. Így jutott el a cigaretta csomagolóanyagok grafikai tervezéséhez.
- Az alkalmazott grafika egyik ágát választottam. Csomagolási dekorációtervezéssel kezdtem foglalkozni. Új feladat volt és nagyon érdekelt. Valami olyat akartam, ami korábban még nem volt. Szakítani a régivel, és igényesebb, szebb kivitelű dobozokat tervezni, amelyekbe a gyár új termékei kerültek. Az első az ötvenes évek végén született, amikor a "Heves megyei Napok" című alkalmi cigaretta dobozát terveztem. Igaz, a mai legújabb dobozokhoz képest elég kezdetleges volt, mégis szívesen gondolok rá. A siker arra ösztönzött, hogy újabbakat készítsek, újabbakkal jelentkezzek. Akkor rajzoltam a "Gyöngyösi Szüret"-re gyártott cigaretta dobozát.Ahogy telt az idő, és ahogy a gyár fejlődött, újabb és újabb cigaretták kerültek az üzletekbe, természetesen mindegyik más csomagolással. Akkor még kevesen tudták, hogy Pók Pál tervezte a Filtol, a Románc, és még igen sok népszerű cigaretta dekoratív csomagolóanyagait.
1968-ban a Budapesti Nemzetközi Vásárra készült cigarettadobozok grafikai tervezésére pályázatot hirdettek. Az országból több grafikus küldte be elképzeléseit. Én is elküldtem mintáimat, amelyek közül kettőt elfogadtak és díjaztak is. Kemény kartonra festettem a BNV feliratot piros motívummal. Boldog voltam, a siker további munkára ösztönzött.
Eddig legalább harmincféle forgalomban lévő cigaretta dobozát tervezte. De hogyan születik egy új csomagolóanyag?- Az egésznek az alapja a folyton működő fantázia. Emellett kell hozzá egy kis ügyesség is. Amikor tervezek egy új dobozt, arra törekszem,, hogy az a fogyasztónak esztétikailag élményt nyújtson, amelyre felfigyel, ha vásárol. Tehát legyen reklámhatása. Ezért fontos a cigaretta elnevezése is. Ott volt például a Románc, amely véletlenül született. Egyszerű, közérthető, fülbemászó név, amely  közkedvelt lett a fogyasztók körében. Kedvenc munkáim egyike volt az Eger cigaretta csomagolóanyagának tervezése, amely tavaly a Budapesti Nemzetközi Vásáron sláger volt. Azóta is népszerű gyári termék. Mégis nehezen született. Már régóta készülte, hogy az évszázados, történelmi város hangulatát cigaretta csomagolópapíron is kifejezzem. Ezért szürke papíron a város címerének egy részletét kinagyítottam. Az egyszarvú ló és a várfal, alatta pedig angol betűtípussal Eger felirata igen jól kifejezi a város jellegét.
Most újabb terven dolgozik. Asztalán állattan könyvek sorakoznak.
Nemrég elkészítettem az úgynevezett "hosszú Fecske" csomagolóanyagának grafikáját. Ehhez felhasználtam azokat a színes rajzokat, amelyeket az állattan könyvekben találtam. E leendő új cigaretta dobozán valóban egy fecskére emlékeztető figura lesz. Új gyártmányunkat várhatóan májusban, a Budapesti Nemzetközi Vásáron mutatják be. Emellett fotomontázst készítek tizenkét fénykép összeállításából, amely a gyártmányfejlesztési programban is szerepel. A mintavariációk a világszerte terjedő minimális nikotintartalmú cigarettákra utalnak. Remélem, hogy hamarosan a fogyasztók is megismerkednek vele. Szeretem a grafikus munkát, mert színes, érdekes és változatos. És nagyon jóleső érzés, amikor bemegyek az üzletbe és a polcokon sorozatban látom azokat a cigarettákat, amelyeknek csomagolóanyagait én terveztem. Bár nem vagyok művész, de nekem ez is elegendő, mert amit csinálok azt mások is szívesen kezükbe veszik.