Nádas Sándor - Nikotin


A háború utáni világ kinevezte legnagyobb mérgének a nikotint. Mindig kell valaminek lenni, amire a rosszat ráfogjuk, most a nikotin a legújabb bűnbak. A nikotin az a bizonyos dívány, amit kidobunk, s azt hisszük, ezzel mindent elintéztünk.

Magam részéről itt nyilvánosan kijelentem, hogy cigarettapárti vagyok, s minden orvosi véleménnyel szemben vitatkozni óhajtok azzal az általános tévhittel, amelyik minden bajra azt mondja: nikotinmérgezés.

A híres amerikai író, aki a Nők védelmében című könyvet írta, igen szellemesen gumibélyegzős közhelynek nevezi a nyárspolgárok mindennapi egyforma sablonvéleményeit. Ilyen gumibélyegző-sablon, hogy minden baj oka a cigaretta. Apáink talán keveset szivaroztak? Nagyapáink talán keveset pipáltak? Ők mégsem kaptak nikotinmérgezést.

Azt hiszem, hogy meg vagyunk mérgezve. Biztos. De ne fogjunk mindent a nikotinra, lehet mástól is a fejfájás s a szédülés, nem csak a nikotintól.
Nem mondom, hogy használ a cigaretta, de azzal, hogy a szádba dugsz egy mentolos porcelán cigarettát, ne hidd, hogy rögtön elmúlik az idegbaj s a vesédnek másféle betegsége. Az orvos hiheti azt, hogy nikotin okozta az ájulást vagy az émelygést, de tudni nem tudja, bizonyítani képtelen.

Ma már, ha a lábad sajog, az is a cigarettázás miatt van, s ha rosszul látsz, az orvos először is eltilt a nikotintól. És ebben az a veszedelem rejlik, hogy megelégedve a nikotinos magyarázattal, esetleg elmulasztod tényleg és komolyabb meggyógyíttatni magad egy szakorvossal.

Magam részéről folyton és állandóan cigarettázom, és hála isten semmi bajom sincs. Viszont én nem vagyok elfogult, s nem mondom, hogy azért vagyok jól, mert cigarettázom. Bizonyára cigaretta nélkül is jól volnék.

Ugyanígy, ha rosszul leszek, nem fogom rögtön kiűzni számból a cigarettát. Én a cigarettáimat szeretem és élvezem. Igaz, hogy nem szívok nehéz egyiptomiakat, saját töltésű magyar cigarettáim vannak, könnyűek, kellemesek, én aspirinnek nevezem a cigarettáimat. Van eset, hogy eláll a fejfájásom egy töltött cigarettától.