Principe di Piemonte 10'

Principe di Piemonte 10'
Típus: 
szopóka nélküli cigaretta, arany véggel
Kiszerelés: 
10 db
Ár: 
0,90 Pengő
Gyártó: 
Monopoli di Stato Italia
Forgalmazó: 
Magyar Királyi Dohányjövedék
Gyártási idő: 
1934. július 1.-1940.
Forrás: 
internet


A L'Amministrazione autonoma dei monopoli di Stato (Állami Monopóliumok Autonóm Adminisztrációja) az olasz Gazdasági és Pénzügyminisztérium egyik testülete volt, amely a nyilvános szerencsejátékok irányításáért, valamint a dohánygyártmányok előállításának, marketingjének és adózásának ellenőrzéséért volt felelős. Később beolvadt a Vám- és Monopóliumügynökségbe.

1927. december 8-án királyi törvényerejű rendelettel hozták létre az olasz állami monopóliumot, azzal a feladattal, hogy „só és dohánytermékek előállításával, importjával és értékesítésével, valamint állami kinin előállításával és értékesítésével kapcsolatos monopóliumszolgáltatásokat nyújtson”. A monopoltermékek új kormányzati irányítása döntő hatással volt az ország gazdasági és társadalmi berendezkedésére, hozzájárulva a különböző területek iparosodásához és több ezer új munkahely teremtéséhez az új só-kitermelő és dohánygyártó üzemeknek köszönhetően.

Az 1980-90-es években az AAMS számos változáson ment keresztül, amelyek fokozatosan arra késztették Olaszországot, hogy felhagyjon ezzel a monopóliumrendszerrel. Az 1998. július 9-i törvényerejű rendelettel a korábban az AAMS-nek tulajdonított különböző funkciók átkerültek az újonnan alapított Ente tabacchi italiani-hoz (olasz dohányügynökség). Ezt 2000-ben részvénytársasággá alakították, végül 2004-ben eladták a British American Tobacconak.

A piemonti uraság - később fejedelemség - urai a Savoyai-ház Achaea ágának tagjai voltak. A címet a dinasztia idősebb ága örökölte 1418-ban, ekkor emelték Savoyát hercegi, Piemontot pedig fejedelmi státuszba. A piemonti herceg címet először Viktor Amadeus Savoyai herceg használta. Amikor II. Viktor Emmánuel 1878-ban Olaszország királya lett, a "piemonti herceg" címet megtartotta, ami nagyjából egyenértékű a brit "walesi herceggel", azaz a koronaherceg címmel.


Árváltozások:
1937. június 30-tól: 0,90 Pengő
1940. május 9-től: 1,15 Pengő
Pénzügyi Közlöny, 1934.07.01.