Ajándékozz szivart, cigarettát 1.

Ajándékozz szivart, cigarettát 1.

Grafikus: Végh Gusztáv /1889-1973/
1940.

Végh Gusztáv dekoratív plakátja a különböző dohánytermékeket karácsonyi ajándéknak ajánlja. Látszólag egyszerű kereskedelmi reklám, a karácsonyi vásárlókedvet meglovagoló média terméke, mégis magában hordozza azt a történelmi szituációt, amelyben született.
A két háború közötti korszakban az önálló, de lecsökkent területű magyar államban a területi revízió sürgetése a rendszer alapköve lett. 1938-ban és 1940-ben a két bécsi döntés révén az ország visszakapta a trianoni békeszerződéssel elvesztett területek nagyobb részét. Az irredentizmus gondolatvilága eddigre áthatotta az egész közéletet, megjelent az imákban, a gyerekek tankönyveiben, a közösségi eseményeken, stb., úgyhogy nem csoda, hogy a területi követelések megvalósulása feletti öröm áthatotta a mindennapi élet színtereit.
Így megeshetett, hogy a cigarettát Erdélynek, Felvidéknek, a szivart Hargitának nevezték el, és az se volt furcsa, hogy egy plakáton a karácsonyi fenyőág mellett megjelenik Erdély címere. A cigarettákat, szivart, fenyőágat és címert magyar zászló öleli körbe Végh Gusztáv látványos kompozícióján. A plakáton dekoratív módon elrendezve jelennek meg a tárgyak, a kompozíció már mérete miatt is monumentális hatást kelt.