Camel 70 mm

Camel 70 mm
Típus: 
füstszűrő nélküli cigaretta
Kiszerelés: 
20 db
Gyártó: 
R. J. Reynolds Tobacco Company, USA
Gyártási idő: 
~1960.
Forrás: 
saját darab


A főként török és Virginia dohányból összeállított Camel márkát 1913-ban vezette be Richard Joshua "R.J." Reynolds /1850-1918/, a ma is a nevét viselő cég alapítója. A Camel cigaretták enyhébb ízűek voltak, mint az akkoriban ismert márkák. Remek marketingfogásként maga az elnevezés és csomagoláson lévő teve, piramis és pálmafák keleti misztikummal ruházták fel az új márkát, azt sugallva, hogy minőségeében hasonlít az akkoriban nagyon népszerű és drága egyiptomi cigarettákhoz. A csomagtervet Fred Otto Kleesattel /1889-1965/ készítette. Reynolds ráadásul a versenytársaknál alacsonyabb árat szabott új termékének, aminek köszönhetően egy éven belül 425 millió csomagot adott el belőle.

Nagyszabású reklámkampány is társult a márka mellé, a rövid, de figyelemfelkeltő szlogen csupán ennyi volt: "The Camels are coming" (Jönnek a tevék), a "The Campbells Are Coming" című régi skót népdalra utalva. Egy másik remek fogás "Old Joe" volt, egy cirkuszi teve, amelyet ingyenes cigarettaosztás mellett több városon is keresztül hajtottak, felhívva az esetleges fogyasztók figyelmét az új márkára. 1923-ra a legkelendőbb márka lett az Egyesült Államokban, 45 %-os piaci részesedéssel.

Az idők során a márka megszámlálhatatlan változatban készült és rengeteg különféle alkalmi csomagolással is megjelent. Christian Kranich osztrák gyűjtő honlapján közel 3100 féle Camel cigaretta szerepel!