Centrum

Centrum
Típus: 
füstszűrős
Kiszerelés: 
20 db
Ár: 
7 Ft
Gyártó: 
Egri Dohánygyár
Forrás: 
saját darab

Legnagyobb áruház, legnagyobb választék! Minden szinten szinte minden! - utaltak a hatvanas-hetvenes években a szlogenek az ország akkoriban legnagyobb áruháza, a Corvin vezető szerepére.

Neve már a két világháború között is fogalom volt. A Reiss Zoltán műépítész tervei alapján épült áruházpalota - melynek üzemeltetésére a hamburgi M.J. Emden cég hozott létre részvénytársaságot 1922-ben - 1926. március 1-jén nyitotta meg kapuit a budapesti Blaha Lujza téren. Első igazgatója, a többségi német tulajdonos által kinevezett Lewin Miksa német vállalkozó "speciális szaküzletek elmés közösségének" nevezte az áruházat, melynek a 30-as években 52 osztálya volt, s három utcára néző 33 kirakatával vonzotta a vásárlókat. Az országban elsőként, 1931-ben felépített mozgólépcső valósággal szenzációszámba ment.

Az áruház 1944 karácsonyán bezárt, az ostrom alatt kiégett. Német tulajdonként 1947-ben jóvátétel fejében szovjet tulajdonba került, a magyar állam 1952-ben kapta vissza. Az újjáépítés után az Állami Áruházak csoport tagjaként, néhány évig Budapest Nagyáruház néven működött, 1956-ban súlyos károkat szenvedett. 1966-tól a Centrum Áruházak Vállalat önelszámoló egységeként működött tovább, majd átépítették, ekkor került a homlokzatra a sokat vitatott borítás. 1992-ben megkezdődött az áruház privatizációja és korszerűsítése.