Craven A

Craven A
Típus: 
füstszűrő nélküli cigaretta, parafa szopókás
Kiszerelés: 
20 db
Gyártó: 
Carreras PTY. Ltd.
Forrás: 
saját darab


Az angol cigarettamárkát 1921-ben vezette be a Carreras Ltd. 1931-ben ez volt az első celofánba csomagolt cigaretta Európában.

Craven harmadik grófjáról nevezték el, mivel az 1860-as években Don José Joaquin Carreras dohányboltja készített a gróf számára különleges dohánykeveréket Craven Mixture néven.

Ez volt az első géppel készített parafa végű (cork tipped) cigaretta. Több mint 120 országban vált ismertté és híressé. Szlogenje szerint "Nem lesz hatással a torkodra".

Egyike volt azon márkáknak, amelyeket a dohánygyártók a világháború során a katonaságnak adományoztak - főként a márkahűség fejlesztésének reményében.

A második világháború idején londoni száműzetésben élő Charles de Gaulle tábornok nem tudta beszerezni a megszokott francia Gitanes márkáját. Emiatt kezdett Craven A-t szívni, és meg is kedvelte a világos dohányt, amely addig ritka volt a megszállt Franciaországban.

Muhammad Ali Jinnah, Pakisztán alapítója napi ötven Craven A cigarettát szívott  még akkor is, amikor tuberkulózisban szenvedett.