A dohányról és dohányzásról

Aki már látott dohánynövényt, valószínűleg még csak véletlenül sem gondolt arra, hogy a dohány (Nicotiana) a burgonyafélék családjának egyik nemzetsége. Ráadásul közeli rokonságban áll a nadragulyával és a beléndekkel is, melyek szintén erősen mérgező növények. A dohány nem csak latin nevét, de a benne lévő alkaloid elnevezését is Jean Nicot-ról, Franciaország portugáliai nagykövetéről kapta, aki 1559-ben gyógyászati célból küldött dohányt Medici Katalinnak, hogy állandó migrénjét azzal enyhítse.

Az Amerikában vadon tenyésző növény füstjével a helyi őslakos indiánok ismerkedtek meg először.

Az európai dohánytermesztés több mint ötszáz éves múltra tekint vissza.
A Kárpát-medencében először a XVI. században, Erdélyben kezdődött el e nemes növénynek a termesztése. A dohányzás szélesebb körű elterjedésével új termesztési körzetek jelentek meg és szinte az egész akkori Magyarország területén megtalálhatók voltak a dohánykertészek és ültetvényeik.

Tartalom átvétel