Polgár - Dohánybeváltó

Polgár - Dohánybeváltó

Működési ideje: 1913. december 1.~1974.
Polgár, Toldi utca, Hajdú-Bihar megye
______________________________________________________________________________________

1913. december 1-én kezdte meg működését a Polgáron újonnan felállított beváltó hivatal. Posta Lajos dohányjövedéki segédtisztet a hajdúdorogi, és Maresch Andor segélydíjas dohányjövedéki gyakornokot a vásárosnaményi dohánybeváltó hivataltól helyezték át Polgárra. 1930 őszén, a hivatal telepén lévő I. sz. raktár átalakítási és az ezzel kapcsolatos különféle tatarozási munkáira versenytárgyalást hirdettek.

 


Kiss Balázsné képe


A Nyírségi Magyar Nép 1949-es cikke szerint nem öntudatos munkás az, aki könnyelműen fecseg: „Itt van például a polgári dohánybeváltó. Kezdjük azzal, hogy a szélesre tárt kapun bárki kényelmesen besétálhat, senki nem kérdez meg senkit, nem állít meg senkit. Van ugyan kapus, az azonban ásítozva könyököl az őrbódéban. Persze, benn az irodában sem tapasztalhatunk egyebet. Az üzem területén tett rövid séta után megszólítjuk az egyik elvtársat, aki éppen az ajtó előtt ácsorog. Mint később kiderült, ő vezeti most az üzem dolgait, B. elvtárs. Egyszerűen csak annyit mondunk, hogy újságírók vagyunk, máris igazoltatás nélkül mesél az üzemről, milyen lesz a termelés, milyen az üzem berendezése, mennyi dohány van raktáron, a többi raktárban mi van, szóval mindent szépen elmesél, amit csak nem szabadna.”  

 


Kiss Balázsné képe


Talán ugyanerre a vezetőre gondol az az „ismeretlen tettes”, aki a Néplap Villám-rovatában megjelentette az alábbi dörgedelmet 1950 nyarán: POLGÁRI DOHÁNYBEVALTÓ ÜZEMVEZETŐJE! Te és az irodában dolgozó pénztáros, könyvelő, bérelszámoló pontatlanul, elkésve jártok be az üzembe. Így mutattok példát a dolgozóknak? Mi a véleményetek a szocialista munkafegyelemről?” - Ejnye-bejnye!


Az Élelmezési Dolgozó sincs sokkal jobb véleménnyel: „hibát követ el a Polgári Dohánybeváltó azzal, hogy a [munka]verseny eredményeit nem hozza nyilvánosságra. Versenytáblájuk nincs, tervkönyveik ugyan megvannak, de az irodában tartják. A szakma legjobb dolgozóját nem népszerűsítik.” - Hallatlan!

 


1949. Petrikné Sereg Ildikó képe


1953 novemberében is volt ok intelemre: „Nem tartja fontos feladatának a polgári dohánybeváltó a szerződéskötés felvilágosító munkáját, mert a polgári járás községeibe nem küldötte ki megbízottait.”


1956 nyarán a gabonatárolás vezetett konfliktushoz: „A megyében például több helyen vannak tároló helyiségek a dohánybeváltó birtokában. A polgári dohánybeváltó, csak az egyik épületet számítva, 80 vagon gabona tárolására alkalmas. Ezt a helyiséget azonban nem akarják átadni még rövid időre sem, pedig a zölddohány céljára rendelkezésükre áll másik hasonló tároló helyiség. A terményforgalmi vállalat megyei vezetői az Élelmiszeripari Minisztériumhoz fordultak s kérik ennek a helyiségnek ideiglenes átadását gabonatárolás céljára, s ugyanakkor hasonló helyiségek átadását Hajdúdorogon és Nagylétán.”

 


1952. Kiss Balázsné képe


1963-ban újabb rosszpontot szerzett a beváltó: „Tények mutatják, hogy az ipari üzemekben éjjel bekövetkezett és kiterjedt tűzesetek indító oka az volt, hogy az éjjeliőrök nem látták el jól a feladatukat. Ilyen volt a polgári dohánybeváltó tűzesete is: az utcán járókelőknek kellett felébreszteni az alvó éjjeliőröket, amikor a főépület már teljesen tűzben állt.”

 


1952. Kiss Balázsné képe


1972. szeptember 29-én az egyeki Új Élet Tsz telekházi üzemegységében a dohánytermesztés műszaki fejlesztéséről tartott gépbemutatóval egybekötött ankétot a polgári dohánybeváltó. Az ankét keretében előadás hangzott el a gépesítés szerepéről a dohánytermesztés fejlesztésében, majd a résztvevők megtekintették azokat az új gépsorokat, amelyek segítségével a fejlesztést végre lehet hajtani. Az előadást és a bemutatót megbeszélés és vita követte.


További hírek nincsenek, se rossz, se jó. A beváltó 1974-ben még működött.

 


A dolgozók 1949-ben


Ismert vezetők és személyi változások:

 

1913. Posta Lajos segédtiszt, azonos minőségben áthelyezve Hajdúdorogról

1913. Maresch Andor segélydíjas gyakornok, azonos minőségben áthelyezve Vásárosnaményból

1915-1918. Polatsek János kezelő, Posta Lajos segédtiszt, Maresch Andor gyakornok

1920. Figeczky Jenő tiszt, azonos minőségben, a szolgálat érdekében, hivatalból és államköltségen áthelyezve Szegedről

1923. Gáspárdy József felügyelő áthelyezve Kisvárdáról

1927-1936. Gáspárdy József felügyelő, Figeczky Jenő tiszt

1937-1938. Gáspárdy József főfelügyelő, Jankó László tiszt

1940. Jankó László főtiszt

1941. Szathmáry István felügyelő, Deák Ferenc tiszt

1942. Szathmáry István felügyelő, Kiss István tiszt

1943-1944. Szathmáry István felügyelő, Márkus Róbert gyakornok

 

Ismert építkezések:

 

1913. dohánybeváltó hivatal építése 307.021 K (Weil Rezső)

1933. kb. 15.000 P értékű kocsiútburkolási, kőműves-, beton-, asztalos-, lakatos-, üveges- és mázoló munkák

1935. tatarozási és megújítási munkák kb. 15.000 P