Jurate

Jurate
Típus: 
füstszűrős cigaretta, I. osztályú
Kiszerelés: 
20 db
Ár: 
18 Kopejka
Gyártó: 
Клайпедская Табачная Фабрика - Klaipėda, Litvánia
Forrás: 
saját darab


Jūratė
(Юрате) tengeristennő

Jūratė és Kastytis története az egyik leghíresebb és legnépszerűbb litván legenda és mese. Először 1842-ben jegyezte fel Liudvikas Adomas Jucevičius. Azóta sokszor adaptálták modern versekre, balettekre, sőt rockoperákra is.

A történet cselekménye nagyon eltérő a különböző verziókban, az alapvető motívumok azonban azonosak. Jūratė, a tenger és minden tengeri élőlény istennője (néha sellő) a Balti-tenger alatt élt egy gyönyörű borostyán kastélyban. Egyszer beleszeretett egy Kastytis nevű jóképű, fiatal halászba. Boldog időket töltöttek együtt a kastélyban, mígnem a mennydörgés istene, Perkūnas rájött, hogy a halhatatlan istennő beleszeretett egy halandó emberbe. Dühében lecsapott a kastélyra, amely millió darabra tört, Jūratėt pedig hozzáláncolta a romokhoz. A legenda szerint ezért sodródnak borostyándarabok a Balti-tenger partjára máig is.

A legenda egyik változatában Jūratė megmentette Kastytist egy viharban. Egy másik verzióban Perkūnas megölte Kastytist, Jūratė pedig máig gyászolja. Könnyei borostyánná válnak, és a partra sodródnak, bánatos hangját pedig hallani lehet a viharos tengeren.