Szabadegyházai Szeszipari Vállalat

Szabadegyházai Szeszipari Vállalat
Típus: 
füstszűrős cigaretta
Kiszerelés: 
20 db
Ár: 
kereskedelmi forgalomban nem volt kapható
Gyártó: 
Egri Dohánygyár
Forrás: 
Katona Ferenc gyűjteményéből


Szabadegyházán Kuffler Benő földbirtokos 1912-ben mezőgazdasági szeszgyárat alapított, amely alapanyagként cukorrépát használt. 1938-ban már 50 fős létszámmal fő termékként 96%-os etanolt készítettek, melynek jelentős részét víztelenítve, benzinnel keverve Motalko nevű üzemanyagot állítottak elő. 1945 februárjának első napjaiban a németek felrobbantották a gyárat, ami a hatalmas robbanássorozat miatt közel 7 napig égett, az üzem 80 %-a elpusztult.

1948 végén az újjáépített és időközben államosított Szabadegyházi Szeszipari Vállalatban ismét megindult az etanolgyártás. Új ágazatként 1969-től megkezdték a Club 99 skót whisky gyártását, majd 1981-től a Coca-Cola üdítő palackozását is. Arról nincs információ, hogy az 1970-ben bevezetett citrom-, narancs- és tonik ízű Sztár üdítőt mikortól készítették.

1990-ben, a privatizáció után jött létre a Hungrana Keményítő- és Izocukorgyártó és Forgalmazó Kft., mely mára Európa legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalata lett. Naponta 3500 tonna magyar kukoricát dolgoznak fel, az üzem az izocukor mellett bioetanolt is készít, illetve biomassza elégetésével villamosenergiát termel.