Róna Dohányfeldolgozó Kft.

Róna Dohányfeldolgozó Kft.

1993 óta
4029 Debrecen, Attila tér 3.
2014-től: 4030 Debrecen, Vámraktár utca 1.

______________________________________________________________________________________
A Hajdúságban - a terület ideális adottságai miatt - nagy múltra tekint vissza a dohánytermelés és feldolgozás, így nem véletlen, hogy Debrecen városában már 1844 óta működött dohánybeváltó hivatal, 1887 és 2004 között dohánygyár, és szintén itt jött létre a Dohánykutató Intézet is. Az intézetben nem csak kémiai és fajtanemesítési kísérletek folytak, de a vállalat dolgozói nagy szerepet játszottak az új, és kevésbé ártalmas termékek kifejlesztésében is és egy idő után a Debreceni Dohánygyártól átvették a pipadohányok gyártását. Itt készült a Bankett, a Jacht Club, a Joker, az Óbester és a Sztár márka, és a rendszerváltáshoz közeledve már az illatos Club, valamint a legolcsóbb Magyar és Tiszai dohányok is. A rendszerváltás előtt a gyári cigaretták relatív olcsósága miatt a töltés-sodrás szinte elenyésző volt, ez a termékkínálatban is megmutatkozott.

A rendszerváltást követő privatizáció szükséges volt ugyan, de a kezdeti fellendülést követően sok hazai gyár bezárásához is vezettek a külföldi tulajdonosok gazdasági érdekei, döntései. Szerencsére ellenpéldaként hozható fel a Dohányfeldolgozó esete, mely – alkalmazkodva a lehetőségekhez és változásokhoz – többször átalakult, így nem csupán elkerülte a bezárást, de a szakmai és minőségi fejlődés folyamatos volt az elmúlt három évtized során.

1993. október 1-jén a luxemburgi illetőségű Heintz van Landewyck és a Dohánykutató Intézet mindössze 21 fős induló létszámmal létrehozott egy vegyesvállalatot Róna Dohányfeldolgozó Kft. néven, melynek elsődleges célja volt, hogy hazai munkaerővel, költséghatékonyan gyárthasson olyan újfajta termékeket, melyek nem csak belföldön, de Európa többi országában is sikeresek lehetnek. A kezdeti évben a már forgalomban lévő néhány márka, főként a Magyar és Óbester pipadohány és a Tiszai cigarettadohány jelentette a termékkínálatot.

A cég életében Dr. Borsos János és Valner Kálmánné mellett kiemelkedő szerepe volt Borbély Zsoltnak, aki 14 éven át vezette az üzemet. Neki köszönhetően fejlődött ki a mára széles palettával rendelkező Primus márkacsalád, mely nem csupán vágottdohányt, de a házi cigarettakészítéshez elengedhetetlen papírt, hüvelyt, sőt cigarettatöltő gépet is magában foglal. Vezetőként ügyesen felismerte és kihasználta a gyári cigarettáknál meginduló áremelkedést, ami egyre több fogyasztót sarkallt a szívni való otthoni készítésére. Hamarosan Kanadából beszerzett hüvelygyártó gépek érkeztek az üzembe, az egyre növekvő igények kielégítésére. A termékkínálat bővítése érdekében filtergyártó részleg is létesült, így már lehetőség volt aktívszenes, vagy mentollal ízesített füstszűrők készítésére is, aminek köszönhetően a cég termelése és piaci részesedése egyre nőtt.

1994-ben, nemzetközi márkaként vezették be a Tabana cigarettadohányt, majd egy évre rá az erősen illatosított Káplárt. Ekkor az éves termelés 129 tonna volt, aminek egyötöd részét exportálták.

1996 újabb nagy lépést jelentett több területen is. A Róna megszerezte a nemzetközi hírű Henri Wintermans szivarok hazai forgalmazásának jogát, és új termékként megjelent a Cavendish eljárással készített Black Gold pipadohány, valamint a Primus Light cigarettahüvely. Emellett a teljes Primus márka új dizájnt kapott.

1997-re a kezdeti létszám több mint kétszeresére, ötven főre nőtt, és a korábbi raktárépület felújításával új csomagolórészleget alakítottak ki. Mindezek lehetővé tették a kétműszakos termelést. Bevezetésre került a Tabana cigarettapapír, fejlesztésként pedig az összes dohányféleséget már visszazárható, aromaőrző műanyag tasakban kezdték gyártani.

1998-ban Lexington néven új dohány, hüvely, és töltőgép is megjelent a boltokban, az Óbester pipadohány pedig nem csak új csomagolást kapott, de bevezették a Black Cavendish változatát is.

1999 nagy mérföldkő volt a cég életében: felvásárolta a közelben lévő újfehértói Csongor Szivargyárat, így innentől kezdve egységes irányítás alatt készülhetett már többféle termék, nevezetesen szivar és szivarka is. Új márkák jelentek meg, az egészen apró, cigarettaméretű szivarkától kezdve a közepes, illetve hosszú szivarig, melyek természetesen nem csak belföldön, de főként Lengyel- és Csehországban, illetve Szlovákiában is népszerűek lettek. Az újfehértói üzem méreteihez képest igen tekintélyes mennyiség a jelenleg ott készülő évi 50 millió darab szivar. Kezdetben csupán folytatták az 1997-ben bevezetett Hunor szivar gyártását, majd az első új termék a különleges aromájú Maya szivarka lett, melyet egyből három változatban: natúr, vanília és cherry ízesítéssel kezdtek el készíteni.

2000-ben új épületbe költözött a filtergyártás és az újonnan beszerzett hüvely-gyártó gép, ami lehetővé tette a termelés további fokozását.

2001-ben megkezdte tevékenységét a Fargo 2000 Cigarettahüvelygyártó Kft. Külső befektetők segítségével a géppark kapacitása duplájára nőtt, így új csomagolási egységek bevezetése is lehetővé vált. Már ekkor felvetődött egy saját nagykereskedelmi cég létrehozásának gondolata is.

2002-re az ötletből valóság lett és megalakult a Rónatabak Kft. Pár év alatt országos lefedettséget tudtak biztosítani, ami számtalan új lehetőséget kínált a kereskedelem terén. Ebben az időben kezdődött meg Magyarországon a „szivarka-őrület”: a cigarettánál jóval alacsonyabb adósávba tartozó új terméktípust minden hazai gyár készíteni kezdte. A Róna az átlagosnál kissé drágább, viszont sokkal jobb minőségű változattal állt elő: 2003-ban megjelent a Club szivarka. Sajnos, mire igazán sikeres lehetett volna, az előírások megváltoztak, így rövid idő múlva – változatlan csomagolásban ugyan, – de már hagyományos cigarettaként készült.

2003-tól az export növelésének érdekében létrejött Nagyváradon a Luxtabac, és Krakkóban a Róna Polska elnevezésű leányvállalat. Romániába elsősorban szivart és szivarkát, Lengyelországba pedig cigarettahüvelyt terveztek exportálni. Az elgondolás sikeresnek bizonyult, és a gyár lassan elérte termelési lehetőségeinek határait.

2004-ben, a hatékonyság növelésének érdekében a részvényesek – előrelátó módon – egy új, négyhektáros földterületet vásároltak Debrecen határában. Új termékként ekkor jelent meg háromféle ízesítéssel a hosszú, szopókás Ász szivar, és a különleges aromájú Nabucco. A Róna dohánymárka csak 2010-ig készült, de a mai napig kapható az illatos Magyar cigarettadohány.

2005 újdonsága volt kétféle Galopp szivar, illetve megkezdődött egy magasabb minőségű szivarcsalád kialakítása is Don Alfredo néven. A 140 mm hosszú, Corona méretű dohányrudak kaphatóak voltak egyesével celofánba csomagolva, kétdarabos dobozban, illetve a boltokba került egy exkluzív, 50 darabot tartalmazó, fadobozos változat is.

2006-ig több tulajdonoscsere és összeolvadás ment végbe a termelés és a forgalmazás elősegítésének érdekében.

2007-ben az újfehértói szivargyárat felújított raktárral és csomagolóüzemmel bővítették, a Don Alfredo márka kiegészült a 104 mm-es, 5 darabonként csomagolt Half Corona mérettel, és a cigarettahüvely kínálatban megjelent a fogyasztói igényeknek jobban megfelelő Primus Multifilter.

2008-ra már 186 fő állt a Róna Kft. alkalmazásában, a teljes cégcsoport pedig 1363 dolgozót foglalkoztatott. A válság éveiben 25 %-os forgalomnövekedést értek el, ami a Landewyck számára gyártott nemzetközi márkáknak is köszönhető volt, másrészt innentől már a Rónatabak bonyolította saját gyártmányainak teljes magyarországi forgalmazását. Többféle változatban is bevezették a Billiard cigarettadohányt, mely a mai napig a cég egyik legsikeresebb márkája.

2009-ben megjelent a Don Alfredo harmadik, vékony és 125 mm hosszú, Slim Panatella méretű változata, majd egy év múlva a boltokba került a rövidéletű Star elnevezésű filteres szivarka. A további fejlődés érdekében újabb beruházás vált szükségessé. 2011-ben a cégcsoport egy új, költséghatékony, energiatakarékos és szükség esetén tovább bővíthető telephely létrehozását tűzte ki célul, mely egy sikeres pályázat támogatásával el is indulhatott a megvalósítás felé.

Időközben a termékkínálatot is tovább bővítették: 2012-ben megkezdték háromféle Austin cigaretta hazai forgalmazását, melyekből hamarosan megjelent a hosszú változat is.

2013 márciusában indult az új, Vámraktár utcai gyáregység építése, ami újfajta feladatok elé állította a céget. Ráadásul ettől az évtől megváltozott a dohánytermékek kiskereskedelmi rendszere, ami nem csak a hirdetési lehetőségeket korlátozta, hanem az értékesítésben is jelentős csökkenést okozott. A gyár még ebben a helyzetben is fejlesztett: vanília ízesítéssel, háromtagúra bővítette az Óbester márkát.

2014 márciusára, – egy év alatt – elkészült az új, 14 ezer négyzetméteres üzemcsarnok, ahol már egy modern, nagykapacitású dohányvágat-gyártó gépsor is elősegítette a termelés növelését. A korábbi piros csomagolású Club cigarettadohány kissé átalakult, innentől már három féle erősségben készült.

2015-ben újabb nehézséggel kellett szembenézniük a dohányipar szereplőinek: innentől a gyártók már csak az újonnan létrehozott, központosított elosztón keresztül értékesíthetik a dohánytermékeket. A Rónatabak tevékenysége így visszaesett a cigarettahüvelyek és egyéb mellékcikkek kereskedelmére.

2016-ban megkezdték a First márka forgalmazását, melyből nem csupán cigaretta, de töltődohány és cigarettahüvely is kapható.

A dohányzást és a dohányipart sújtó egyre szigorúbb szabályozások ellenére sem állt meg a fejlődés: 2017 óta már egy nagysebességű cigarettahüvely-gyártósor biztosítja a termelés nagyobb hatékonyságát. Az új törvényi előírások miatt meg kellett szüntetni az ízesített Primus cigarettadohányok gyártását, de ezek közül három, azonos névvel, de már pipadohányként készül továbbra is.

A cégcsoport a 25 éves jubileumot már 450 munkavállalójával együtt ünnepelhette.