Szepesbélai Dohánygyár

Szepesbélai Dohánygyár

1898-2004. (Tabaková továreň, Spišská Belá)
ma Továrenská 204/1, 059 01 Spišská Belá, Szlovákia

__________________________________________________________________________________________

„Nagy örömet keltett Szepes-Bélán és az egész Poprádvölgyben a kormánynak az az elhatározása, melyszerint a tervezett új dohánygyárnak felállítási helyéül Szepes-Béla van kiszemelve. Ezen gyártelepnek létesítésével a különben is nagy szegénységgel küzdő poprádvölgyi lakosoknak új keresetforrás megnyílik” – írta az Országos Hírlap 1898. február 15-én. Még abban az évben üzembe helyeztek egy átmeneti kis szivargyárat a mai Zimná utca 34. szám alatt. Ez azonban rövidesen már kicsinek bizonyult, így 1905–1913 között kiépítették az új és hatalmas gyártelepet a mai Továrenská utcában.


1935.

A modern épületegyüttes egy háromszintes gyártási épületből, két raktárból, egy műhelyből, egy vízműből, egy kazánházból és egy gőzzel hajtott erőműből állt. Épült egy üzemi étkezde, öt lakóvilla és egy lakóház azon munkások életének megkönnyítésére, akik amúgy "ingázni" kényszerültek. 1920-tól a település Csehszlovákiához került, a gyár azonban tovább működött. A vásárlói igények változásai miatt 1939-től felhagytak a szivargyártással.


1907.

A filteres cigaretták 1964-es bevezetése után új gyártócsarnokra volt szükség, mely azonban csak 1977-re készült el. A fejlesztések után hamarosan Csehszlovákia legversenyképesebb gyára lett, napi 20 millió darabos cigarettatermelésével.

1992 májusától a szlovák dohányipar irányította az üzemet, majd hamarosan külföldi kézbe került. Hatalmas fejlődés következett, mind a technológiát, mind az infrastruktúrát modernizálták, azonban egy évtized múltán a tulajdonos mégis úgy döntött, hogy felszámolja a gyárat, így Szepesbélán 2004-ben megszűnt a dohánygyártás.


Az "átmeneti dohánygyár" - ma is meglévő - épülete a Zimná utcában