Apátfalva - Dohánybeváltó

Apátfalva - Dohánybeváltó

Működési ideje: ~1844-1889. október 31.
Csongrád megye
Az Aradi Dohánybeváltó Felügyelőség illetősége alatt
______________________________________________________________________________________

Mintegy 130 évig Apátfalva meghatározó épülete volt a négy utcára szóló nagymagtár, a granárium. A pécskai királyi kincstári uradalom a beszedett dézsma tárolására 1806-ban építette. A XIX. század közepétől dohányraktárként használták: a Kelet-Csanádban 1843-44-ben létrehozott kamarai dohánykertészetek ide hordták össze a dohánybálákat. Már az állami dohánymonopólium 1851-es bevezetése előtt császári és királyi dohánybeváltó hivatalt is szerveztek a raktár mellé. A klasszicista stílusú ötszintes magtárépület főhomlokzatát a koronázó párkány és a két-két szintet elválasztó övpárkány tagolta.

A (csanád)apácai termelők 1847-ben azt kérték, hogy dohányukat Apátfalva helyett Békéscsabára szállíthassák. Az aradi dohánybeváltó hivatal abban az esetben járult ehhez hozzá, ha az egész termésüket, a kötelező fél termésen kívül, a kincstárnak ajánlják fel megvételre és maguk szállítják be termésüket Csabára. A bebálázáshoz szükséges bálfákat és hasszurákat (a bebálázott dohány beborítására használt gyékénytakaró) a Csanád megyei kertészetek részére rendszerint az apátfalvai cs. kir. dohánybeváltó hivatal adta, azokat a téli hónapokban kellett elszállítani.

A Pénzügyi Közlöny szerint „a csanád-apátfalvi m. kir. dohánybeváltóhivatal 1889. október hó 31-ével feloszlattatik.”

Kb. 1926-tól a Keforg Seprőgyár Rt. Csanád megyei cirok feldolgozására seprűgyárat üzemeltetett az épületben. 1932 őszén már újsághirdetésben kínálta az épületet – teljes felszerelésével vagy anélkül – bérbe adni a budapesti székhelyűvé lett Magyar Seprőgyár és Agráripari Rt. Ennek ellenére az apátfalvi seprűüzem még egy 1934-es jegyzékben is működő cégként szerepel. Az épület további sorsáról nincs pontos információ, feltehetően az 1930-as évek végén lebontották.

Ismert vezetők:

1873. Diósy Ferenc kezelő, Heller György tiszt
1875-1879. Diósy Ferenc kezelő, Smolensky Antal tiszt
1884-1887. Smolenszky Antal tiszt, vezető
1888. Smolenszky Antal kezelő, Schiller Aurél tiszt
1889-1890. Smolenszky Antal kezelő