FÜSTÖS MÚLTUNK 2. - MEGJELENT!

FÜSTÖS MÚLTUNK - A dohányzás és a hazai dohánygyártás története 1945-től a rendszerváltásig

Egy gyűjtőnek mindig hatalmas öröm, ha féltve őrzött kincseit másokkal is megoszthatja, hiszen ez lenne a dolog lényege.

Két évtizedes gyűjtőmunka, sok évi tervezgetés és izgatott várakozás után valósult meg a hazai dohánygyártás történetét feldolgozó, hiánypótló könyv 2019-ben. Az akkor megjelent kötetben a növény, a dohányzás kialakulása és elterjedése mellett – hazai vonatkozásban – az 1945-ig tartó időszakot mutattuk be.

Már a szerkesztés ideje alatt látszott: a témáról olyan bőséges információ és hatalmas képanyag áll még rendelkezésre, hogy a teljes összképhez mindenképpen szükség van egy második kötetre is. Szerencsére ez a terv is megvalósulhatott, így a mostani kiadványból megismerhető a folytatás: a II. világháború után újjászerveződő magyar dohányipar további tevékenysége és a fogyasztási szokások teljes átalakulása.

Mivel ez az időszak korban közelebb áll a jelenhez, a most bemutatott termékek, történések többekben fognak konkrét emlékeket ébreszteni. Ha fogyasztóként nem is, de szülők, nagyszülők, rokonok révén sokaknak ismerősek lesznek közelmúltunk dohánytermékei.

A könyvben több mint ezer illusztráció mutatja be a hazai dohányipar fél évszázadát, és összesen 862 különféle gyártmányát. Az ikonikus, évtizedeken át népszerű alapmárkák mellett azonban szerepel közel 500 olyan alkalmi és reklámcigaretta is, melyekkel valószínűleg még a legmegrögzöttebb „bagósok” sem találkoztak soha. Nagy részük kereskedelmi forgalomban nem volt kapható, de dobozaik csomagolástörténeti, reklámgrafikai szempontból rendkívül érdekesek, jól jellemzik az egyes korszakok ízlésvilágát.

Ezek a „márkák” jelentik a könyv különlegességét azért is, mert bár a fő témát a hazai dohánytermékek adják, az egyedi gyártmányokon keresztül szóba kerül rengeteg egykori gyár, vállalat és esemény is, még inkább lehetőséget adva az „időutazásra”.

Folytatva az előző könyv szerkezetét, időrendben haladva esik szó a háború után megmaradt gyáraink tevékenységéről és gyártmányaikról. Mivel a dohányzási szokások 1945 után teljesen megváltoztak, a különböző dohánytermékeket már nem szükséges típusonként szétbontani – hiszen az uralmat lényegében teljesen átvette a cigaretta.

A könyv szép külalakját a Tandem Grafikai Stúdiónak, kiadását a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak, megjelenését pedig a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének köszönheti.

Kellemes nosztalgiázást mindenkinek!
Hornyák Balázs

A dohányzás hazai históriájának újabb kötete a II. világháborútól a rendszerváltásig tartó időszak történéseit és dohánytermékeit tárja az olvasó elé. Az idősebb olvasók jól ismert dobozok képeivel fognak találkozni: a presszókban, üzemcsarnokokban, irodákban gomolygó füst emléke csípi a szemet, szorítja a torkot. A szocialista dohánygyártás és -forgalmazás hányatott sorsáról viszont nem sokat tudtunk. Ez a könyv elsőként foglalja össze, hogyan is maradt az 1946-ban újraindult tíz magyar dohánygyárból 1950-re öt, mára pedig kettő.

A legérdekesebb fejezet azokat az alkalmi és reklámcigarettákat és kibocsátóikat mutatja be, amelyek cégek, intézmények számára vagy valamilyen eseményre készültek. Így e sajátos nézőpontból ötven év ipar- és gazdaságtörténete is feltárul. Szerettük- e vagy sem, ez is a mi történelmünk."

Saly Noémi


Kapható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban
1036 Budapest, Korona tér 1.
168 oldal
ISBN 978-615-5021-26-8