Fogaras - Dohánybeváltó

Fogaras - Dohánybeváltó

Működési ideje: ~1851~1918.
ma Făgăraș, Románia
Az Aradi Dohánybeváltó Felügyelőség illetősége alatt
______________________________________________________________________________________

Már a dohánymonopólium 1851-es bevezetésekor feltűnt Fogaras neve, mint dohánybeváltási hely, azonban nem sok információt találni róla.

 

1867-ben a Magyar Polgár értesíti olvasóit, hogy a beváltás december 5-én kezdődik. 1876-ban „a földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi m. kir. ministerium által f. é. április 10-én Aradon rendezett dohánykiállítás bíráló-bizottsága” bronzéremmel jutalmazta Ratzkövi Lajost, Fogarason termelt dohányáért.


Fogaras folyamatosan szerepel a beváltási határidők éves listáján.


1903-ban a Köztelek írja: „A legrövidebb időt veszi igénybe a beváltás Marosvásárhelyen és Fogarason. (…) Fogarason pedig csak három napig, február 16-tól 18-ig tart a beváltás.” Valószínűleg emiatt nem létesítettek ott állandó, nagy beváltó hivatalt. A termelőktől átvett dohányt valószínűleg azonnal elszállították egy másik, nagy beváltóba.


Magyarország tiszti cím- és névtára 1873 óta tartalmazza a dohánybeváltó hivatalokat és vezetőiket, azonban Fogaras csak 1904-ben tűnik fel először a listán. Onnantól viszont minden évben, egészen 1918-ig, mindig jelezve, hogy „a beváltási idő tartamára külön bizottság működik”, de kinevezett tisztek nélkül. Beváltási területe kiterjed Fogaras vármegyére.


Az I. világháború után a település Romániához került, a beváltó további sorsáról nincs hír.  

 

Eddig nem került elő kép az egykori dohánybeváltóról