A Helikon cigaretta története

1971-ben indult a IV. ötéves terv, ennek keretében az egri gyár vezetése megfogalmazta célkitűzéseit. A jelentősen megváltozott fogyasztói igényeknek megfelelően gyártmányfejlesztés terén könnyű, blend típusú termékek bevezetését tervezték, egyidejűleg a hagyományosnak számító 67 mm-es cigarettahosszúságot 80 illetve 85 mm-esre kívánták növelni a csomagok korszerűsítése, a gyűjtőcsomagolás bevezetése mellett. A gyártmányfejlesztés első lépése az acetát filter hazai előállításának megkezdése volt.

1972-től hatalmas lépésként elkezdődött a Golden Smart cigaretta gyártása az Austria Tabakwerke licence alapján. Egy új márka megjelenése nem tűnik forradalmi újdonságnak, viszont ez azt jelentette, hogy az egri gyár technológiáját, szakembergárdáját nyugati minőségű cigaretta gyártására alkalmasnak találta egy nagyhírű európai vállalat.

1973-ban az egri gyár bemutató üzem lett, gazdasági, erkölcsi súlyával kiemelkedett a megye többi vállalata közül. Ezalatt a Dohánykutató Intézet közreműködésével a gyártmányfejlesztő laboratóriumokban egy (akkoriban) igen alacsony, 1 mg alatti nikotintartalmú cigaretta kísérletei folytak. Ez a cigaretta testesítette meg a gyártmányfejlesztést meghatározó törekvéseket. Modern megjelenésű, a Golden Smart és a Fecske közti minőségű és árú terméket terveztek, korszerű filterrel.

A Hevesmegyei Népújság tudatta 1975. augusztus végén, – nem kis túlzással – hogy az egri gyárban elkészült az első „nikotinmentes” cigaretta. Ez nem igazán fedte a valóságot, helyénvalóbb lett volna a „nikotinszegény” kifejezés - ahogy ezt a csomagolás is hirdette.

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon mutatták be az új terméket, mely bolti forgalomba egyelőre még nem került.

 

1976 áprilisától már a trafikokban is kapható lett a Helikon, mely a későbbi idők harmadik legnépszerűbb hazai márkája lett, mivel egy teljesen új fogyasztói igényt tudott kielégíteni. Nem csupán alacsony nikotintartalmú Virginia és nagy levelű magyar dohányfajták keverékéből készült, de 85 milliméteres hosszából 20 millimétert foglalt el a korábban még nem alkalmazott típusú, speciális füstszűrő. Ennek ellenére szálanként 21 mg kátrányt és 0,8 mg nikotint tartalmazott, mely a 25/1,2 mg-os Kossuthnál ugyan gyengébb volt, viszont a mai cigarettáknál még jóval erősebb. A Helikon 10 forintos árával a közepes kategóriába tartozott, így a könnyebb cigarettákat keresők azonnal megkedvelték. Sikerét jól mutatja, hogy megkapta a Kiváló Áruk Fóruma elismerő emblémáját, csomagolása pedig a Hungaropack ’76 kiállítás különdíját nyerte.

A Helikon (Ἑλικών) amúgy egy görögországi hegység, a görög mitológiában a Múzsák lakhelye. Róla kapta nevét az 1765-ben létrehozott keszthelyi műemlékkönyvtár. Erdélyi Helikon néven jelent meg 1928–1944 között a romániai magyar írók és költők szabad munkaközösségének szépirodalmi és kritikai folyóirata, és ezt a nevet választotta egy 1982-ben alapított hazai könyvkiadó is.

A név szépirodalmi vonatkozásai miatt ez a cigaretta lett a közös nevező a legendás színésznő, Gobbi Hilda (1913–1988) két legnagyobb szenvedélye között: élete volt az irodalom és a színház, és gyakorlatilag sohasem volt látható a körülötte gomolygó füstfelleg nélkül. Közben… című önéletrajzi könyvében, amint az elveszített ismerősöket, barátokat sorolja, sok más mellett azt is fájlalja: „Miért nem teszi félre számomra a gyakran nem kapható Helikon cigarettát Rózsa néni, a trafikos?”

A Helikon éppen a kellő időben jelent meg: 1976-ban a filteres cigaretták aránya már az összfogyasztás 57%-a volt, és ez az arány folyamatosan nőtt. Ekkor a filteres fogyasztás felét az 1972 óta gyártott Symphonia, második legnagyobb részét az 1973 óta jelen lévő, igen népszerű, nagy hatású filterrel ellátott Sopianae cigaretta adta, mely utóbbi a pécsi gyár terméke volt. A Helikon a maga alacsony nikotintartalmával éppen beletalált egy még éppen csak nyíló résbe a piacon, hogy ott hosszú időre megerősödjék. A folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően harminc éven át lépést tudott tartani a tendenciákkal és megfelelni az újabb elvárásoknak. Ugyan nem kiemelkedően magas (kb. 8 %-os), de biztos részesedése volt a magyar dohánypiacon.

További fejlesztések eredményeként sorra jelentek meg a márka különböző variánsai: 1982-től egy kicsi, de stabil fogyasztói rétegnek kínáltak új lehetőséget a 18/0,9 mg károsanyagot tartalmazó mentolos változat bevezetésével. 1987-ben jelent meg a 100 mm-es Helikon, majd 1989-ben a fehér Helikon, még alacsonyabb, 12 mg-os kátrány, és 0,9 mg-os nikotintartalommal.

1991-től, az egri gyár privatizációja után ez a fejlődés még nagyobb lendületet vett. A többségi tulajdonos Philip Morris rengeteg pénzt fektetett be a gyártósorok és gépek modernizálásába. A teljes Helikon-család új csomagolást kapott, a piros alapváltozat a Helikon 2000 fantázianevet kapta, a fehérből Lights lett. Megmaradt a mentolos is, és további nikotincsökkentés után piacra dobták az Extra Lights verziót is. Ebben az időben jelenhetett meg egy rövid életű mentolos és egy hosszú méretű Super Light változat is, mindkettő keménydobozba csomagolva.

1994-től, a kor elvárásainak megfelelően a teljes termékcsaládot keménykarton dobozzal kezdték gyártani, és ekkorra már a legerősebb, piros Helikon is csak annyi kátrányt tartalmazott, mint eleinte a leggyengébb. Majdnem mindegyik fajtából készítettek a 85 mm-es mellett 100 mm-es, úgynevezett „hosszú” változatot is.

1999-ben az alap piros csomagolást felváltotta az aranyszínű doboz, de a tartalma ugyanaz maradt. A kártékony anyagok további csökkentésével bővült a kínálat is, amikor bevezették az Ultra Lights (3/0,3 mg) és az Extra Lights Menthol Helikont (6/0,5 mg).

2003-ban érkezett a következő változás: az egész termékcsalád új, modernebb dizájnnal került forgalomba, a 100-as mentolos megszűntetése mellett kiegészülve a legújabb taggal, a lehető legalacsonyabb károsanyag-tartalmú, 1/0,1 mg-os változattal. Ezzel a kitűzött célt maximálisan teljesítette a márka: nemzetközi színvonalú, modern megjelenésű, minden fogyasztói réteg igényeit kielégítő, közepes árkategóriájú termékcsalád alakult ki az évtizedes munka eredményeként. Ezért is érthetetlen a következő évtől megindult hanyatlás.

2004-től esztétikailag elég romboló döntés született: az EU kötelezővé tette a dobozok elejének 30, illetve hátuljuknak 40 %-át elfoglaló, fekete keretes figyelmeztető szövegek elhelyezését, valamint betiltották a fogyasztókat megtévesztő(nek titulált), a könnyű cigaretták kisebb ártalmasságát sugalló elnevezéseket. Így az arany Helikon „rubinvörös”, a lights „türkizkék”, az extra lights „zafírkék”, az ultra lights „ametiszt-kék”, az 1 mg-os „gyémánt-fehér”, a mentolos pedig „smaragdzöld” lett. Aztán ember legyen a talpán az a fogyasztó, aki ezeket meg tudja jegyezni. Nem is volt idő sokáig memorizálni az új fantázianeveket.

2005-ben gazdasági okokra hivatkozva bezárták a 112 éve működő és fejlődő, sikeres egri gyárat, és az ottani márkákat innentől kezdve már külföldön készítették. Viszont az ott gyártott fajták közül egyedül a Helikon volt, amit kizárólag a magyar piacon értékesítettek és ez valószínűleg nem hozott elég bevételt.

2008 végétől – egyelőre – a hagyományos kék Helikon kivételével az összes többi variánst kivonták a forgalomból. Igaz, hogy a márka viszonylag alacsony piaci részesedéssel rendelkezett, de biztos fogyasztói tábora volt.

2012 januárjától az egyedüliként megmaradt kék Helikon gyártását is megszűntette a márkatulajdonos Philip Morris. Átmenetként Multifilter márkájukat címkézték felül Helikonos celofánnal, miszerint ezentúl a teljesen megegyező minőségű kék Multi lesz a 36 sikeres évet maga mögött tudó Helikon...