A Symphonia cigaretta története

Kilencvenhat évvel ezelőtt kezdődött a Symphonia története, mely márka azóta szinte megszakítás nélkül jelen van a magyar dohánypiacon. A folyamatos fejlesztéseknek és az állandó, megbízható minőségének köszönhetően stabil fogyasztói tábora lett. Csak az utóbbi évtizedekben csökkent a kereslet iránta, egyrészt a fogyasztók árérzékenysége, másrészt az új generációk eltérő igényei miatt. Ma már csak az idősebb korosztály választja, a fiatalabbak elavult, negatív benyomású munkás-cigarettának tartják, ki sem próbálják. A gyártók igyekeztek lépést tartani a korral és ennek megfelelően modernizálni a márkát, de ezek a próbálkozások az utóbbi évtizedben rendszerint kudarcba fulladtak, rövid életűek voltak.

A ma ismert filteres Symphoniát kifejlesztő Debreceni Dohánygyárat legújabb külföldi tulajdonosa, az Imperial Tobacco 117 éves sikeres működés és folyamatos fejlődés után 2004-ben bezárta, az ott készült termékeket másik külföldi gyáraiba helyezte át. Mára eltűntek az újabb fejlesztésű típusok, és csupán két variáns maradt: a hagyományos, erősebb piros, és a gyengébb kék – de már ezek is külföldről importálva.


1921. május 19-én a Magyar Távirati Iroda közleményben ad hírt arról, hogy a Magyar Királyi Dohányjövedék a következő naptól Symphonia elnevezéssel új szivarkafajt hoz forgalomba. A szopóka nélküli, 68 mm hosszú, 8,5 mm vastag cigaretta 100 darabos dobozokban kerül forgalomba, ára 60 Korona.

1929-ben a 100 darabos mellett már kapható 10 és 20 darabos kiszerelésben is, 28 ill. 56 filléres áron. Az 1930-ban alakult Nikotex Rt. kutatásai és fejlesztései révén hamarosan minden márkákból, így a Symphoniából is készült nikotincsökkentett, Nikotex-verzió.

1937-ben a kartondobozban árult 100 darabos Symphonia 3 Pengő, a papírcsomagolású, 20 darabos pedig 60 fillér.

1938-tól 75 fillérért már 25 darabos csomagban is kapható.

1942-től 24 cigarettát tartalmazó csomag is forgalomba került 1,32 Pengős áron.

1957-től az újjászervezett Magyar Dohányipar sátoraljaújhelyi gyára hozta forgalomba ismét, a háború előttivel megegyező csomagolásban és minőségben, 25 darabot 4,50 Ft-ért.

 

     1968-ban kapta azt az új csomagolást, mellyel a következő 46 évben, megszűnéséig lehetett kapni a filter nélküli verziót. Ez 24 mg kátrányt, 1,2 mg nikotint tartalmazott és 5,60 Ft-ba került. Ez a 25 darabos csomagolás egészen a 90-es évek elejéig volt forgalomban változatlan formában, később 20 darabra csökkentették a doboz tartalmát.

1972-ben jelent meg a filteres változat a Debreceni Dohánygyárból, 6,20 Ft-os áron. Füstszűrés ide-oda, 25 mg kátrányt és 1,2 mg nikotint tartalmazott. A filter nélkülinél nem hogy nem kevesebbet, hanem kátrányból még 1 mg-mal többet is! A kispénzűeknek készült 10 darabos is, 3,30 Ft-ért.

1983-ig váratott magára a következő fejlesztés: bevezették a könnyebb, kék Symphoniát. Ez már a ventillációs filter hatásának köszönhetően „csupán” 21 mg kátrányt és 1,1 mg nikotint tartalmazott.

1984 óta van jelen a piacon a 15,5/0,9 mg-ot tartalmazó sárga, „nikotinszegény” változat.


1985-től volt kapható a zöld, mentolos verzió. Ez még a pirosnál is erősebb volt, 24,5/1,25 mg-os károsanyag-tartalmával. Nem aratott nagy sikert, csak pár évig gyártották.

1986-ban került piacra az Arany Symphonia, mely viszonylag könnyűnek mondható a maga 14/0,8 mg-os kátrány/nikotintartalmával. Kb. 1992-ig volt forgalomban.

1988 körül már 100 mm-es hosszal is készült piros Symphonia. Először a hagyományos grafika negatívjaként piros alapon fehér, majd később a már megszokott fehér alapon piros háromszöggel. Ez utóbbi a kilencvenes évek közepéig volt kapható.

1989-ben vezették be a két méretben – 84 és 100 mm-es hosszal – is gyártott, még mindig puha csomagú Symphonia Extrát egységesen 21 Ft-os áron. Ezt licenc alapján a sátoraljaújhelyi gyár készítette. Kb. 1992-ig gyártották.

 

1992 és 1996 között volt kapható a jelentős fejlesztéssel létrehozott két új jövevény: a húsz év után először keménykarton dobozba csomagolt multifilteres Symphonia Príma és Príma Lights, piros illetve fehér dobozban.

1993-tól már zárjegy van a dobozokon, és szabadáras lett a cigaretta. Az eladók csak ajánlott fogyasztói árat kaptak, így ez már nem volt gyárilag feltűntetve a csomagoláson. A filter nélküli mellett kapható volt a háromtagú alap-termékcsalád: piros, kék, sárga.

Ezalatt a dohánygyárak átszervezésen, privatizáción mentek keresztül és felosztották egymás közt a márkákat, melyeket korábban kifejlesztésüktől függetlenül több gyár is gyártott egyszerre. Innentől a Symphonia már kizárólag a debreceni gyár tulajdona volt. Ebben az időben jelentek meg a szín-jelölés mellett a cigaretták erősségére utaló feliratok, szavak, és hogy ne zavarják meg a fogyasztókat, nem vették át egyből a külföldi „lights” kifejezés változatait, hanem szép magyarul közepes erősségű, középerős, enyhe, gyenge, könnyű, szuperkönnyű és egyéb frappáns elnevezéseket kaptak a szívnivalók.

1995 körül változott először az alap-fajták grafikája. A márkanév háttereként szolgáló fekete sáv sötétkék lett, a színes háromszög kisebb és más alakú, a csomag háttere pedig vékony, halványszürke, vízszintes csíkozású.

1996-ban a megszűnt Príma-verziók helyén egy teljesen új termékcsalád kezdett kialakulni Symphonia Blond néven. Lépést tartva a korral, már ezek is keménydobozokban kerültek a fogyasztókhoz. Az első évben a modern külsejű, narancssárga dobozos legerősebb (12/0,9 mg), és a kék dobozú Lights (9/0,7 mg) verzió gyártása kezdődött el.

1997-ben ezeket követte az 5/0,5 mg-os Super Lights és a 7/0,6 mg-os Mentolos verzió.


1998-ban egészült ki a Blond-család a legkevesebb káros anyagot tartalmazó és egyben utolsó tagjával, a 2/0,2 mg-os Ultra Lights változattal, ami akkor a legkönnyebb magyar cigaretta volt.

1998-ban tovább modernizálták a puha csomagos fajtákat, év elején először a régi grafikán megjelentek a kötelező figyelmeztető feliratok, és a kéken a Lights, a sárgán az Extra Lights elnevezés. (A piros Symphonia már pár évvel korábban új, a sárgától és kéktől eltérő grafikát kapott, ezért ezen egyelőre nem változtattak.) Az év közepe-vége felé a teljes puhacsomagos termékcsalád új köntöst kapott: modernebb betűtípust és grafikát, és megjelent a Symphonia-szlogenné vált „Tiszta hazai” felirat. Ekkor a 150 Ft-ba kerülő filter nélküli változat 16/1 mg; a piros 15/1 mg, a kék 12/0,8 mg, a sárga, 8/0,6 mg kátrányt és nikotint tartalmazott és egységesen 180 Ft-ba kerültek.

1999 nyarán került forgalomba egy új, puha csomagos változat, a 14/0,9 mg-os Symphonia Multifilter, mely fehér filterrel készült. Kb. 1 évig volt kapható, nem aratott nagy sikert.

1999-ben kivonták a forgalomból a nem túl népszerű Blond-családot, és helyette valami sokkal modernebbet, sokkal vonzóbbat dobtak piacra, a misztikus fantázianevű Symphonia Makrofiltert. Modern külsejű, ezüstszínű kartondobozban, 225 Ft-os áron került forgalomba eleinte csak piros (13/0,9 mg) és Lights (9/0,7 mg) minőségben. Füstszűrője többszörösen összetett volt, a dohánnyal töltött részhez közelebb egy normál, a cigaretta végén egy két részből álló szűrő volt: egy puhább anyagú kis rúd középen, amit körülvett egy sokkal tömörebb, keményebb gyűrűszerű rész.

2000-ben ezeket követték további társaik, a még könnyebb Extra Lights (7/0,5 mg), az Ultra Lights (2/0,2 mg) és a mentolos (9/0,7 mg) verzió. Nyáron, a Forma 1 alkalmából a piros változat Symphonia Rallye elnevezéssel alkalmi dobozban is kapható volt bizonyos kijelölt helyeken.

Minden különlegessége ellenére a Makrofilter termékcsalád sem vált népszerűvé, az idősebbeket nem érdekelték ezek a fejlesztések és magmaradtak a megszokott alap Symphoniáiknál, a fiatalabb korosztály pedig a korábban említett hiedelmek miatt ki sem próbálta, mert a Symphonia „olyan ciki”. Így sajnos ezek is megszűntek 2004-05-ben.

2002-ben történt az utolsó újítás a Symphoniák háza táján: a pirosat 25 darabos csomagban is forgalomba hozták, 300 Ft-os áron. A cigaretták piacán történt változás, mikortól 20 helyett csak 19 szálat kezdtek a dobozokba tenni, ezt a variánst is érintette, onnantól 24 darabos lett. A debreceni gyár bezárása után is forgalomban maradt a 4 fajta Symphonia, de már nem itthon, hanem Németországban készült a „Tiszta hazai”.

2013-ban kezdetét vette a márka felszámolása: 28 év után megszűntették a sárga Symphonia gyártását, majd 2014 végén a „mezítlábas” is megszűnt, és ezzel a magyarországi dohánykínálatból eltűnt az utolsó filter nélküli cigaretta is.

2017-től kerültek bevezetésre az új egészségvédő figyelmeztetéssel ellátott csomagolások, melyeken a rettentés már nem csak szöveget, de képet is tartalmaz, ráadásul ezek alulról átkerültek a dobozok felső részére, és méretük is 66%-ra nőtt. A Symphonia esetében nem csak ennyiből állt a változás, új csomagban már csak a hagyományos piros változat jelent meg, a kék egyszerre eltűnt és ezzel a "termékcsalád" egy darabosra zsugorodott...

Nagy kár veszni hagyni egy majd’ százéves múltra visszatekintő, teljes egészében magyar dohányból készülő, hazai kifejlesztésű márkát. Talán még megéri a 2021-ben esedékes száz éves jubileumát, melyre esetleg egy ünnepi csomagolást is megérdemelne majd... - kivéve persze, ha addigra már egységes cigarettadobozok lesznek.Villamosplakát - Káldor László, 1957.


Villamosplakát - Macskássy Gyula, 1957.


Kártyanaptár 1963-ból