Füstbe ment Tervek

1947. augusztus 1-én szovjet mintára megindult az első hároméves népgazdasági terv, és ugyanazon a napon, a nagyobb nyomaték és motiváció kedvéért forgalomba hozta a Magyar Dohányjövedék legújabb cigarettáját, mivel mással, mint 3 éves Terv elnevezéssel. Ezzel indult a világháború utáni új kor egyik legmeghatározóbb és legemlékezetesebb, a későbbiekben csak Tervnek nevezett cigarettájának a pályafutása.

A 25 illetve 100 darabos csomagokban forgalomba hozott új márka bevezetéséről a Magyar Távirati Iroda közleményben adott hírt. Ellentétben az átmenti kor többi cigarettájával, ez, az új gazdasági eszmét hirdető márka nem ócska papírra nyomott, halvány pecséttel ellátott csomagban került a trafikokba, hanem már konkrét, több (kettő) színnel nyomott grafikája volt! Két évig, a terv teljesítésének végéig volt kapható.

1950. január 2-án beindult az első ötéves terv, amelynek fő célkitűzése a magyar népgazdaság újjászervezése, az ország szocialista iparosítása, a honvédelem, illetve a mezőgazdaság fejlesztése, az életszínvonal emelése volt. A következő cél új elnevezése módosított a korábbi cigarettán is: a 3 éves megszűnt, és helyette 5 éves Terv néven, a kor elvárásainak mindenben eleget tevő grafikával került ismét forgalomba, csomagolásán füstölgő gyárépülettel és vöröscsillaggal.

Eleinte – elég különös módon – ezüstpapírra nyomtatták ezt a rajzot. A két, vörös és fekete színnel nyomtatott grafika azért néha kifogott a nyomdán, olykor elcsúsztak az ábra különböző színű elemei, ilyenkor az 5-ös szám és a gyárépület fekete árnyéka, vagy a füstcsíkok fél centivel arrébb kerültek normális helyüktől. Máskor a piros háttér csúszott bele az elvileg fehéren hagyott ötösbe, vagy a gyárba. De persze ilyen aprósággal senki nem törődött.

Egy korabeli plakát a készítő Lágymányosi Dohánygyár többi termékével együtt ajánlotta a Tervet is, mint karácsonyi ajándékot.

Rövid idővel később, az ötvenes évek elejétől már durva, barna csomagolópapírra nyomtatták a grafikát, és ekkor már az ár (3,50 Ft) is rákerült a csomagra. A 25-ös mellett, 100 darabot tartalmazó kartondobozban is gyártották, melyek a trafikok pultjain álltak felbontva, és a kispénzű dohányosok szálanként vásárolhattak belőlük. Erre a csomagra szántóföldön dolgozó traktor került, hátterében egy hatalmas gyárépülettel. A darabonként vásárolt cigarettákhoz készültek kis papírzacskók is, amibe pár szálat tehetett bele a trafikos.

1955-ben jött az újabb változás. Ekkor már se három, sem ötéves nem volt a cigaretta, megmaradt egyszerűen csak Terv-nek. Az ára és a csomagolása változatlan maradt, utóbbin a nagy 5-ös helyett már egy nagy T vetett árnyékot a továbbra is büszkén füstölgő gyárépületre.

A cigarettával párhuzamosan – hogy minden fogyasztótípushoz eljusson a szép új eszme – létrehoztak Terv nevezetű cigarettapapírt és cigarettahüvelyt is. Így aki saját maga által készített szívnivalót fogyasztott, az is kivehette a részét a terv elérésének meggyorsításából.

Kb. a negyvenes évek legvégéről származik a parafás Terv cigarettahüvely, mely – viszonylag ízléses csomagolásán – a Lánchidat ábrázolja.

Még éppen tűrhető, az elnevezés tartalmával megegyező grafikát kapott a cigarettapapír. Kis csomagján grafikon mutatja a magyar gazdaság feltörekvésének szárnyaló iramát és ugyanezt ábrázolja a 200 csomag 40 lapos papírt tartalmazó gyűjtődoboz is.

Ami igazán drasztikus, az a későbbi cigarettapapírok sima- és gyűjtőcsomagolása. A 100 köteg 60 lapos papírt tartalmazó dobozon feltűrt ingujjú, tettvágytól égő fiatalok vörös zászlókat lengetnek, s teszik ezt dicsfénytől ragyogó, sugaras háttér előtt, mint anno Szent Teréz extázisakor... Érdekes a papírokat gyártó cégek nevében végbement változás is. Az egyiken még a letűnt kor elnevezése: Samum-Altesse Szivarkapapír és Dobozgyár Rt. van. A parafás hüvelyen még Szivarkapapírgyártó Rt., egy későbbi papír csomagján már Szivarkapapírgyártó Nemzeti Vállalat szerepel. Szépen végigkövethető ezeken a gazdaság átalakulása, ahogy az egykori magáncégek eltűntek és helyükbe a vállalatok léptek.

1968-ban, ahogy veszített erejéből a kommunista eszme, és kezdett egy kicsit megenyhülni a politika is, megváltoztatták a korábbi, már-már félelmetesnek tűnő grafikát is. Ugyan még mindig forgalomban maradt a Terv cigaretta, de már egyszínű zöld csomagolásban. Ugyanakkor történt ez a változtatás, amikor a Symphonia megkapta a későbbi évtizedekben is megtartott piros-fekete, a Kossuth a narancssárga, a Munkás pedig a barna-zöld csomagolását. Rejtett, kis cseles enyhülés volt ez: a csomagolás már nem tükrözte a korábbi eszmét, viszont a cigaretták! Azok nem változtak: a parányi dohányrudakon megmaradt a korábbi felirat felett a kicsiny vöröscsillagocska. Így lehetett kapni kb. 1974-ig.

 

A gyűjtemény egyik érdekes darabja a képen látható félméternyi Terv cigaretta. Ugyanis egy cigaretta nem úgy készül, ahogy azt elsőre gondolnánk: nem egyesével készülnek a kis rudak. A gyártó gép először egy hosszú dohánytörzset készít, amit cigarettapapír szalaggal vesznek körül. Így létrejön egy végeláthatatlan cigarettaszál. Éles kések ezt vágják fel aztán megfelelő méretű darabokra. A füstszűrős cigaretták is ugyanígy születnek, azokra a darabolás után kerül fel a filter.

Érdekes végigtekinteni ennek a márkának a történetén, hazánk történelmének egy nagyon jellemző szakasza elevenedik meg a csomagolások által. A politikai helyzet alakulása, a stílusok változása mind-mind végigkövethető a kis cigarettacsomagokon.

2011 végén valamilyen elképesztő csoda folytán egy érdekes cigaretta jelent meg a különlegesebb trafikok polcin Terv néven, 610 Ft-os áron. Egy egyelőre még elég homályos cég, a szadai székhelyű "Verestabak" gyártja és forgalmazza. "Retro" megjelöléssel, korabli elődjének grafikájával került  ugyan forgalomba 40 év után újra, de kicsit vicces, hogy a tervezők a vöröscsillagot már nem merték bevállalni. Ez a motívum ugyanis az eredetivel ellentétben most fekete színnel került nyomtatásra. Maga a cigaretta sem hasonlít ősére, nagyon gyenge és aromás. Kátránytartalma 3 mg, nikotintartalma 0,2 mg. Az kérdés, hogy mai világunkban mekkora érdeklődés fogja övezni, már nem sokan vannak, akik emlékeznek még az egykori rettegett Tervre, mindenesetre üdvözlendő kezdeményezés volt egy régi cigit új köntösbe burkolni. Reméljük, hamarosan követi ezt több egykori márka is. Pláne, ha egy új, magyar dohánygyár készíti.

 

Egy szál Terv cigarettával kapcsolatos élményeit írta meg dr. Aliz Sorgu, Csikk című történetében.