A Helikon cigaretta története

 

 

 

 

 

1971-ben indult a IV. ötéves terv, ennek keretében az egri gyár vezetése megfogalmazta célkitűzéseit. A gyártmányfejlesztés terén könnyű, blend típusú termékek bevezetését tervezte, egyidejűleg a hagyományosnak számító 67 mm-es cigarettahosszúságot 80 illetve 85 mm-esre kívánták növelni a csomagok korszerűsítése, a gyűjtőcsomagolás bevezetése mellett. A gyártmányfejlesztés első lépése az acetát filter előállításának megkezdése volt.

1972-től hatalmas lépésként elkezdődött a Golden Smart cigaretta gyártása az Austria Tabakwerke licence alapján. Egy új márka megjelenése nem tűnik forradalmi újdonságnak, viszont ez azt jelentette, hogy az egri gyár technológiáját, szakembergárdáját nyugati minőségű cigaretta gyártására alkalmasnak találta egy nagyhírű európai vállalat.

1973-ban az egri gyár bemutató üzem lett, gazdasági, erkölcsi súlyával kiemelkedett a megye többi vállalata közül.

Ezalatt a Dohánykutató Intézet közreműködésével a gyártmányfejlesztő laboratóriumokban egy (akkoriban) igen alacsony, 1 mg alatti nikotintartalmú cigaretta kísérletei folytak, amelyet a vállalat Helikon néven kívánt forgalomba hozni. Ez a cigaretta testesítette meg a gyártmányfejlesztést meghatározó törekvéseket. Modern megjelenésű, a Golden Smart és a Fecske közti minőségű és árú termék volt ez, korszerű filterrel.

1976 februárjában jelent meg a boltokban a könnyű és természetes ízű Helikon, 85 mm-es hosszal, 20 mm-es filterrel, 10 Ft-os áron. Virginia és nagy levelű magyar dohányfajták keverékéből készült.


Új tulajdonságait a csomagolás is hirdette: „füstjében nikotinszegény”, mi több, „gyártmánykülönlegesség”. 21 mg kátrányt és 0,8 mg nikotint tartalmazott. Ez a 25/1,2 mg-os Kossuthnál ugyan gyengébb volt, viszont a mai cigarettáknál még jóval erősebb.

A Helikon éppen a kellő időben jelent meg. 1976-ban a filteres cigaretták aránya az összfogyasztás 57%-a volt, és ez az arány folyamatosan nőtt. Ekkor a filteres fogyasztás felét az 1972 óta gyártott Symphonia, második legnagyobb részét az 1973 óta jelen lévő, igen népszerű, nagy hatású filterrel ellátott Sopianae cigaretta adta, mely utóbbi a pécsi gyár terméke volt. A Helikon a maga alacsony nikotintartalmával éppen beletalált egy még épp csak nyíló résbe a piacon, hogy ott hosszú időre megerősödjék. Hála a folyamatos kutatásoknak és fejlesztéseknek, harminc éven át lépést tudott tartani a tendenciákkal és megfelelni az újabb elvárásoknak. Ugyan nem kiemelkedően magas (~7 %), de biztos pozíciót töltött be a magyar dohánypiacon.

További fejlesztések eredményeként hamarosan bevezették a fehér Helikont, még alacsonyabb, 12 mg-os kátrány, és 0,9 mg-os nikotintartalommal, megjelent a 100 mm-es változat és egy kisebb, de stabil fogyasztói rétegnek is tudtak új lehetőséget kínálni a mentolos variáns kifejlesztésével, mely 17,7/0,9 mg károsanyagot tartalmazott.

1991-től, az egri gyár privatizációja után ez a fejlődés még nagyobb lendületet vett. A többségi tulajdonos Philip Morris rengeteg pénzt fektetett be a gyártósorok és gépek modernizálásába. A Helikon új csomagolást kapott, a piros alapváltozat a „Helikon 2000” fantázianevet kapta, a fehérből Lights lett. Megmaradt a mentolos is, és további nikotincsökkentés után piacra dobták az Extra Lights verziót is.

1994-től, a kor elvárásainak megfelelően keménykarton dobozzal kezdték gyártani, és ekkorra már a legerősebb, piros Helikon is csak annyi kátrányt tartalmazott, mint eleinte a leggyengébb. Majdnem mindegyik fajtából készítettek a 85 mm-es mellett 100 mm-es, úgynevezett „hosszú” változatot is.

1999-ben az alap piros csomagolást felváltotta az aranyszínű doboz, de a tartalma ugyanaz maradt. A kártékony anyagok további csökkentésével bővült a kínálat is, amikor bevezették az Ultra Lights és az Extra Lights Menthol Helikont. Előbbi már csak 3 mg kátrányt és 0,3 mg nikotint tartalmazott, utóbbi értékei 6/0,5 mg voltak.

2003-ban érkezett a következő változás: az egész termékcsalád új, modern dizájnnal került forgalomba, a 100-as mentolos megszűntetése mellett kiegészülve a legújabb taggal, a lehető legalacsonyabb károsanyag-tartalmú, 1/0,1 mg-os változattal. Ezzel a kitűzött célt maximálisan teljesítette a márka: nemzetközi színvonalú, modern megjelenésű, minden fogyasztói réteg igényeit kielégítő, közepes árkategóriájú termékcsalád alakult ki az évtizedes munka eredményeként. Ezért is érthetetlen a következő évtől megindult hanyatlás.

2004-től esztétikailag elég romboló döntés született: az EU kötelezővé tette a dobozok 30, ill. 40 %-át elfoglaló, fekete keretes figyelmeztető szövegek elhelyezését, valamint betiltották a fogyasztókat megtévesztő(nek titulált), a könnyű cigaretták kisebb ártalmasságát sugalló elnevezéseket. Így az arany Helikon „rubinvörös”, a lights „türkizkék”, az extra lights „zafírkék”, az ultra lights „ametiszt-kék”, az 1 mg-os „gyémánt-fehér”, a mentolos pedig „smaragdzöld” lett. Aztán ember legyen a talpán az a fogyasztó, aki ezeket meg tudta jegyezni. Nem is volt idő sokáig memorizálni az új fantázianeveket.


2005-ben gazdaságossági okokra hivatkozva bezárták a 111 éve működő és fejlődő, sikeres egri gyárat, és az ottani márkákat innentől kezdve már külföldön készítették. Viszont az ott gyártott fajták közül egyedül a Helikon volt, amit kizárólag a magyar piacon értékesítettek és ez valószínűleg nem hozott elég bevételt.

2008 végétől – egyelőre – a hagyományos kék Helikon kivételével az összes többi variánst kivonták a forgalomból.

Igaz, hogy a márka viszonylag alacsony piaci részesedéssel rendelkezett, de biztos fogyasztói tábora volt. Büszkének kellett volna lenni erre a hazai fejlesztésű, de mégis kívül-belül nemzetközi színvonalú, magyar márkára.

2012 januárjától az egyedüliként megmaradt kék Helikon gyártását is megszűntette a Philip Morris. Átmenetként saját Multifilter márkájukat címkézték felül Helikonos celofánnal, miszerint ezentúl a teljesen megegyező minőségű kék Multi lesz a 36 sikeres évet maga mögött tudó Helikon... Kár érte!